fbpx

Reset Password

Your search results
01/12/2023

Obveze Iznajmljivača u 2023/24. godini

Kao vlasnik objekta za kratkoročni najam u Hrvatskoj, suočeni ste s razl ičitim financijskim i administrativnim obavezama koje zahtijeva zakon. U ovom članku detaljno ćemo istražiti obveze iznajmljivača u 2023/24. godini.

Financijske Obveze Iznajmljivača

Turistička Pristojba – Paušal

Kao iznajmljivač, odgovorni ste za plaćanje turističke pristojbe. Ova pristojba se izračunava na temelju kategorizacije i broja ležaja te se plaća godišnje. Postoji mogućnost plaćanja u tri jednaka obroka ili jednokratno. Važno je znati da iznos pristojbe može varirati ovisno o lokaciji vašeg objekta. Da biste dobili više informacija o turističkoj pristojbi i kako ona utječe na vas kao iznajmljivača i vaše posjetitelje, posjetite eVisitor.

Porez na Dohodak za Iznajmljivače – Paušal

Porez na dohodak za iznajmljivače se obračunava kao fiksni iznos, određen na temelju broja kreveta. Važno je redovito pratiti promjene u poreznom zakonodavstvu kako biste bili sigurni da ispunjavate sve zakonske obaveze.

Paušalni porez uplaćuje se na račun grada/općine u kojem se iznajmljuje smještaj, a plaća se tromjesečno na temelju Rješenja kojeg izdaje Porezna uprava i šalje ga na Vašu adresu.

VAŽNO: Porezna uprava ne šalje uplatnice, već je uplate potrebno izvršiti prema uputama koje ste dobili u Rješenju.

Članarina Turističkim Zajednicama

Svi iznajmljivači su dužni plaćati godišnju članarinu turističkim zajednicama. Visina članarine ovisi o kategoriji smještaja i broju kreveta. Ova članarina je bitna jer pridonosi promociji turizma na lokalnoj razini.

Godišnji paušalni iznos članarine je umnožak broja kreveta u smještajnom objektu (broj kreveta određuje se prema podacima iz sustava eVisitor) u prethodnoj godini i iznosa članarine za svaki krevet.

Godišnji paušalni iznos članarine plaća se u tri jednaka obroka, s rokovima dospijeća: do 31.7., do 31.8., do 30.9., ili jednokratno do 31.7.

Uplatnice za uplatu turističke članarine mogu se preuzeti iz sustava eVisitor. (Financije – uplatnice – Turistička članarina).

Turistička članarina računa se za svaki glavni krevet (100% iznosa) i pomoćni krevet (50% iznosa) sukladno Pravilniku o godišnjem paušalnom iznosu TČ.

Prikazani iznosi turističke članarine su informativni izračuni koji ne prate ukupno stanje zaduženja turističke članarine u poreznoj kartici Porezne uprave.

Obavezno prije plaćanja turističke članarine provjerite svoje dugovanje i u sustavu e-Porezna koje je centralno mjesto za obračun turističke članarine.

PDV na Proviziju Stranih Posrednika

Ukoliko iznajmljivač sam vodi rezervacije preko stranih portala npr. Booking.com, Airbnb… tj. ne koristi naše agencijske usluge za te rezervacije, dužan je da do 20. u mjesecu prijavi provizije stranih posrednika za prethodni mjesec i plati PDV (po stopi od 25%) na ukupan iznos tih provizija.

Iznajmljivač može samostalno napraviti prijavu ispunjavanjem PDV i PDV-S obrazaca u sustavu e-Porezna ili da za njega to odradi FINA ili bilo koji knjigovodstveni servis. Neophodno je da se pritom pripreme računi posrednika koje iznajmljivač može skinuti sa svog računa na njihovim stranicama.

Administrativne Obveze

Izdavanje Računa

Iznajmljivač ima zakonsku obvezu da za svaku rezervaciju izda račun.

Račune može izdavati agencija ili sam iznajmljivač, a u slučaju da sami izdajete račune gostima, ukupan iznos na računu mora odgovarati cijenama iz službenog cjenika (kojeg morate imati vidljivog u objektu), sa navedenim popustima ako su isti odobreni.

Evidencija o Prometu – EP Obrazac

Svi iznajmljivači su dužni voditi točnu i ažurnu evidenciju o izdanim računima. Ovo osigurava da su svi vaši poslovni prihodi transparentni i u skladu s poreznim propisima, a ispunjava se koristeći EP obrazac.

Obrazac TZ2

Jednom godišnje, iznajmljivači su dužni predati obrazac TZ2 nadležnoj ispostavi Porezne uprave ili putem e-Porezne. Ovaj obrazac uključuje detaljan pregled svih primitaka i plaćenih članarina, te je ključan za ispunjavanje vaših poreznih obveza.

Obrazac se mora predati do 15. siječnja tekuće godine za tekuću godinu.

U obrascu TZ2, uz obračun članarine, obvezno se upisuju ukupni primitci iz prethodne

godine prema Evidenciji o prometu.

Primjer ispunjenog TZ2 sa stranice Turističke zajednice Split (iznose potrebno promijeniti u Eure).

Napomena: U TZ2 je potrebno upisati šifru grada/općine prebivališta iznajmljivača. Ššifre se mogu pronaći ovdje.

Ključni Datumi

  • 15.01. Datum do kada se mora predati ispunjeni TZ2 obrazac za tekuću godinu
  • 31.03./30.06./30.09./31.12. Datumi do kada se moraju uplatiti paušalni tromjesečni iznosi Poreza na dohodak
  • 31.07./31.08./30.09. Datumi do kada se moraju uplatiti paušalni iznosi Turističke pristojbe i Turističke članarine ako se u TZ2 obrascu izabere obročno plaćanje, ili
  • 31.07. ako se izabere jednokratna uplata
  • 20. u mjesecu, dan do kada se mora prijaviti porez na provizije stranih posrednika za prethodni mjesec (ako ih iznajmljivač samostalno koristi)

Zašto Odabrati Golden Leaf Properties?

Upravljanje svim ovim obavezama može biti zamorno i vremenski zahtjevno. Tu na scenu stupa Golden Leaf Properties. Kao vodeća tvrtka za upravljanje nekretninama, nudimo cjelovitu podršku u svim aspektima kratkoročnog iznajmljivanja.

  • Profesionalna Pomoć: Olakšavamo vođenje financijskih i administrativnih obaveza, omogućujući vam da se usredotočite na ono što vam je najvažnije.
  • Optimizacija Prihoda: Naš stručni tim pomaže u postavljanju konkurentnih cijena i promociji vaše nekretnine na globalnom tržištu.
  • Personalizirani Pristup: Svaki naš klijent dobiva individualnu pažnju i prilagođene usluge.

Uz Golden Leaf Properties, možete biti sigurni da su sve vaše obveze prema zakonu ispunjene, a vaša nekretnina maksimalno iskorištena. Posjetite našu web stranicu Golden Leaf Properties i saznajte više o tome kako možemo unaprijediti vaš posao iznajmljivanja.

Category: Just for Hosts
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.